Föreningen

Idrottsföreningen leder sitt ursprung till den år 1909 bildade idrottsnämnden vid flottans station i Karlskrona. De första bestämmelserna för Flottans Idrottsförening utfärdades den 14 Mars 1920 från vilket datum föreningen räknar sitt grundande. Den 7 mars 1925 ombildades föreningen och anslöt sig till riksförbundet (nuvarande riksidrottsförbundet) samtidigt som den övertog den år 1909 bildade idrottsnämndens uppgifter.

År 1929 ändrades föreningens namn till Kungliga Flottans Idrottsförening i Karlskrona (KFIK). Föreningens medlemmar utgjordes fram till 50 - talet så gott som uteslutande av anställda inom flottan. Därefter skedde en ändring till det bättre för kommunens idrottsintresserade ungdomar.

Ungdomar

Flottans Idrottsförening var under 60-70- talet en av de föreningar som bedrev den mest omfattande ungdomsverksamheten inom Blekinge idrottsförbund. Ungdomsverksamheten har under 80-talet fortsatt och tack vare en stor ledareutbildning kommer detta ungdomsarbete fortfarande ha hög prioritet men nu under namnet Karlskrona Handboll.

Karlskrona Handboll

Karlskrona Handboll är en gemensam satsning på barn- och ungdomshandbollen i Karlskrona.När föreningen bildades 2013 var vi drygt 300 ungdomar som spelade handboll och ett 40-tal ledare. Nu, 2017 när föreningen går in på sin femte säsong har siffrorna förändrats. Idag (2017-11-219) räknar föreningen 525 tjejer och killar och närmare 80 ledare. . Lika viktigt är att den nedåtgående trenden med antalet spelare vi såg under flera år nu är bruten, och det rejält. Ju fler som håller på med världens roligast idrott, desto bättre. Vi är nu sydöstra Sveriges största handbollsklubb.

På vägen dit har vi dessutom haft kul och skapat en massa roliga arrangemang för våra ungdomar. Tobbes handbollscamp, ledda av landslagets lagkapten Tobias Karlsson, årlig skolhandbollsturnering för låg- och mellanstadie, handbollsgala och handbollsavslutning tillsammans med HIF Karlskronas elitseriespelare (som också är mycket goda föredömen), beachhandbollsturnering på sommaren och mycket mera. Listan kan göras lång.

Så många som möjligt så länge som möjligt

Vi vill att så många som möjligt ska spela handboll så länge som möjligt. Det gör vi genom att bygga på både längden, bredden och höjden. Med mer än 100 år av handboll i ryggen, vill vi skapa en modern handbollsklubb där vi har kul tillsammans och lyfter våra barn och ungdomar, både flickor och pojkar, till självständiga individer, som har respekt för sig själva och för andra. Lyckas vi med detta har vi fått duktiga spelare på vägen!

Vi erbjuder:

• handbollsskola, spel under lekfulla former, för flickor och pojkar  , på flera platser
  • minst ett lag i varje åldersklass, för barn och ungdomar
  • juniorlag på herrsidan
  • en satsning, på lika villkor, på både flick- och pojkhandboll
  • engagerade och kompetenta tränare, som utbildas enligt svenska handbollsförbundets tränarmodell och som följer klubbens gemensamma tränarpolicy
  • träning i Östersjöhallen och Rosenholmshallen och planerad träning i Jämjö, Rödeby och Holmsjö
  • en särskild satsning på skadeförebyggande träning i form av knäkontroll och bålstabilitet
  • aktiviteter, både för spelarna och deras familjer, utanför handbollsplanen, till exempel kostföreläsningar och gemensamma avslutningar.

Tillsammans med andra

Vårt samarbete mellan ungdoms- och seniorlagen är viktigt, inte minst för de äldsta ungdomarnas utveckling. Vi samarbetar också med andra föreningar, till exempel Ronneby HK, och vi har samarbetsavtal med HIF Karlskronas elitserielag genom Kungliga Flottans IF, som vi är en del av.

Att samarbeta med skolorna, är också viktigt för Karlskrona Handboll, där Aspero erbjuder gymnasieutbildning med handbollssatsning. Vi är en del av handbollslyftet, som, tillsammans med Svenska handbollsförbundet, satsar på både på kompetensutveckling för idrottslärare och handbollsspel för elever på låg- och mellanstadiet.

Uppdaterad: 24 AUG 2018 10:10